Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Detektor unikající vody s Wi-Fi modulem a ušetřenými skoro 20 euryTisk



Projekt detektoru unikající vody (Flood Detector) například z myčky nebo pračky od BigClown mě velmi zaujal. Implementace jejich řešení se mi moc nezamlouvala a to především z toho důvodu, že zatím nemám žádné další zařízení, které bych na jejich gateway pověsil.
Využil jsem tak mého Wi-Fi modulu v1.1 a upravil projekt po svém. A ušetřil skoro 20 euro :-)

Ano, cca 20 euro, pokud přežijete trochu toho pájení - zapájení dvou drátů ze samotného detektoru a jednoho rezistoru.



Co jsem tedy udělal...
Na e-shopu BigClown můžete zakoupit celý kit detektoru vody skládající se z Core modulu s rádiem (29 euro), Sensor modulu do kterého se přiipojí čidlo vody (9 euro), Mini baterry modul (11 euro), samotné čidlo úniku vody (12 euro) a krabičku (6 euro) za 65 euro.

Pokud ho chcete připojit někam na internet, potřebujete ještě připočítat dongle, který je takovým mostem mezi rádiem Core modulu vysílajícím na 868 MHz a počítačem/Raspberry Pi (24 euro) a Raspberry Pi. Ale Raspberry Pi všichni bastlíři určitě už mají, takže ho nemusí kupovat :-)

Využitím Wi-Fi modulu jsem mohl z celého seznamu modulů jsem mohl proškrtat (a ušetřit)
Core module s Radio 29 euro - https://shop.bigclown.com/core-module/ stačí Core modul bez Rádia https://shop.bigclown.com/core-module-nr/ (19 euro).
Sensor modul 9 euro - https://shop.bigclown.com/sensor-module/ - ty dva drátky z čidla a jeden rezistor připájím přímo na Wi-Fi modul.
Mini Batery modul 11 euro - https://shop.bigclown.com/mini-battery-module/
Flood Detector 12 euro - https://shop.bigclown.com/flood-detector-ld-81/
Krabička 501 6 euro - https://shop.bigclown.com/3d-printed-enclosure-501/
Dongle 24 euro - https://shop.bigclown.com/radio-dongle/

A teď k samotnému zapojení.
Kód je dostupný na github, kde najdete i popis zapojení v README.





Ve stručnosti:
Z detektoru LD-81 necháte pouze červený a černý vodič, zbylé ustřihnete. Černý (GND) připájíte na GND, červený na GPIO - já vybral P7. Z VCC připájíte rezistor 4k7 na GPIO - mnou vybraný P7.
A spojíte všechny moduly do sebe - Mini battery modul, na něj Core modul a na něj Wi-Fi modul. A nakonec nahrajete kód z github.
Když využijete jako GPIO k detektoru vody P7, musíte na RESET ESP8266 připojit GPIO P6 Core modulu.

Každou hodinu se Core modul probudí, zkontroluje stav a pokud je kolem něj sucho, pošle na TMEP.cz hodnotu 0 - značící "není voda a žiju".
Pokud je detektor kdykoliv zaplaven, okamžitě je vyvoláno přerušení - Core modul je probuzen ze spánku - a odešle na TMEP.cz hodnotu 1 "mám tu vodu". Na TMEP můžete nastavit upozornění na jednotlivé události, například změna hodnoty (z 0 "nemám vodu" na 1 "mám tu potopu"). TMEP vám pak pošle e-mail.

Samozřejmě únik vody způsobí velké množství materiálních škod a tak je nutno okamžitě jednat. Existují služby (když pomineme e-mail), kam pošlete skrze GET request nějaký požadavek a v nainstalované aplikaci se vám objeví notifikace. Ale to není předmětem tohoto článku, třeba příště ;-)

Github projektu: https://github.com/petus/BigClown-Wi-Fi-module-v1.1/tree/master/FW%20examples/Flood%20Detector
O Wi-Fi modulu v1.1: https://chiptron.cz/articles.php?article_id=240
Github Wi-Fi modulu: https://github.com/petus/BigClown-Wi-Fi-module-v1.1


A funguje to?

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,134,393 návštěv