Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Jak jsem měřil zimu, zjistil zajímavou vlastnost eInk displeje a objevil problém mrazáku, který ale nebyl.Tisk

Co dokáže způsobit jedna fotka je neuvěřitelné - občas je to rozpad manželství, jindy zase potrestání viníka nehody jindy je to objevení zajímavé vlastnosti eInk displeje následováné hrůzou z toho, že správně nemrazí mrazák. Tenhle článek bude o všem výše jmenovaném - kromě rozpadu manželství a potrestání viníka nehody.

Jak to začalo - napadl první sníh. Teplota spadla konečně pod 0°C a já se rozhodl udělat nějakou fotku na sociální sítě.

Využil jsem předělaný Maker Faire badge, který jsem vylepšil o čidla SDC41 (senzor pro měření koncentrace CO2, teploty a vlhkosti) a SEN54 (VOC a NOx index, pevné částice, teplota a vlhkost).
Zařízení je napájené 2500mAh LiPolkou a výdrž je cca 8 hodin - ano, neřeším uspávání čidel - měřím kontinuálně. Uspávám pouze ESP32, které je na desce a nezapínám Wi-Fi ani Bluetooth.



Hezká fotka jen kdyby... ten eInk se překresluje nějak pomalu! Ano, je to logické - princip eInk/ePaper displejů je takový, že se pigment v kapsulých otáčí ve viskozní kapalině - skvěle to vysvětluje Jakub Čížek ze živě.cz v tomto článku.

Ta "kapalina" má samozřejmě různé vlastnosti v závisloti na teplotě, ale zarazilo mě to, že se text na eInk displeji zobrazí správně - bez problémů, že by se třeba kapsule s pigmentem špatně "otočily" či "nedotočily".
Časování je očividně správně uzpůsobené, ale jak eInk zjistí, že se kapsule už přetočily a může tak ukončit refresh displeje?

A co bych to byl za influencera, kdybych se nezeptal na sociálních sítích - ano, mohl jsem si to najít v datasheetu, či se zeptat ChatGPT, ale tím, že jsem se zeptal, jsem třeba vnukl podobnou myšlenku a následně zjištění, proč tomu tak je, i dalším lidem.

Vladimíra Smitku (Twitter/X), to očividně už dříve taky napadlo a tak poslal screen z datasheetu do naší bastlířské skupiny na Telegram.



Informaci pak doplnil i Jan Dupal (Twitter/X) screenshotem z datasheetu výrobce GoodDisplay se zvýrazněným interním čidlem teploty.

A celé to teď dává smysl - eInk/ePaper displeje mají opravdu interní čidlo teploty a na základě měření se vybírá z LUT tabulky různé časování. Čím nižší teplota, tím delší čas na překreslení, čím vyšší teplota tím kratší čas na překreslení.

Což ukazuje i následující video.



A přišel další dotaz! Funguje eInk displej při ještě nižších teplotách?
No není nic jednoduššího než to hodit do mrazáku. Ano, je opět pomalejší!

FYI: On problém eInk v minusových teplotách by byla spíše kondenzace vody v displeji a elektronice.

Viz video níže.



Tak moment! Jak to, že SEN54 měří jenom -10°C, když v mrazáku by mělo být cca -18 až - 20°C!

A tak se dostáváme do další části příběhu, které má ale jednoduché vysvětlení - stejně jako různě dlouhý přepis displeje při různých teplotách.

Teplotu beru ze SEN54. Samotné čidlo v tomto modulu je SHT40 - ten má přesnost měření v -20 °C cca +-0.7°C, což je pořád velmi dobré. Problémem ale je odpadní teplo v samotném modulu. Jak jsem napsal hned na začátku. Modul nijak neuspávám, nechávám zapnuté kontinuální měření a tak je měření ovlivěno například běžícím ventilátorem, laserem, který měří množství pevných částic a tak dále.

Vzal jsem pro kontrolu můj nekonečný projekt (nejen) bazénového teploměru





Ten je založen na starší verzi microESP s tehdy ještě ESP8266 a DS18B20 ve voděodolné verzi.
Vestavěná aku se nabíjí přes malý solární panel a data jsou zobrazena na 128x32px OLED a poslána na TMEP.cz skrze Wi-Fi.

Dal jsem ho do mrazáku a světe div se! DS18B20 sice není nijak extra přesné (cca +- 1°C pro -20°C) ale hlavně není ovlivňováno odpadním teplem z ostatních součástek.

A tady ten příběh už končí happy endem, protože jsem naměřil cca -17°C.




Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,177,745 návštěv