Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Až bude zombie apokalypsa, ještě budete rádi, že tu máme MeshtasticTisk



Nadpis je sice ze sekce sci-fi, ale mít nějakou decentralizovanou a samoorganizující síť je a může být v budoucnu více než potřebné. Ano, řeč o síti Meshtastic - open-source platforma, která slouží pro komunikaci a je založená na mesh sítích. Ty využívají moduly komunikující prostřednictvím LoRa.

Platforma je navržena tak, aby umožnila komunikaci mezi zařízeními bez nutnosti centrálního serveru nebo infrastruktury, což je ideální pro situace, kde není k dispozici spolehlivé mobilní nebo internetové připojení.

Když zařízení v Meshtastic síti posílá zprávu, zpráva je směrována přes různé uzly (zařízení) v síti, dokud nedosáhne cílového zařízení. Tímto způsobem zpráva může cestovat přes několik skoků (hops - počet skoků je nastavitelný) od odesílatele k příjemci, aniž by bylo nutné, aby obě zařízení na sebe měli přímou viditelnosti či přímé spojení.

Tenhle článek je napsán co nejvíce polopaticky jak to jen jde. Důvody jsou dva:
1) Meshtastic má spoustu možností a nastavení a cílem tohoto článku není je všechny vyjmenovat a ukázat jak fungují. Ne, tenhle článek je o tom jaký hardware koupit, co nainstalovat, co kam nahrát a téměř okamžitě si začít povídat.
2) Víc o tom toho totiž nevím :-)

Hardware
V Česku používáme frekvence 868 MHz, to je bezlicenční pásmo a podmínky pro vysílání je vysílací čas a výkon - oboje řeší firmware Meshtastic.
Mezi nejpopulárnější používaný hardware patří tři následující vývojové desky, i když těch podporovaných je mnohem více.

Wi-Fi Lora 32 v3 od firmy Heltec (ke koupi na aliexpress) - https://heltec.org/project/wifi-lora-32-v3/
LilyGo T-Beam (ten kromě ESP32 a LoRa modulu obsahuje i podporovaný GPS modul) - https://www.lilygo.cc/products/t-beam-v1-1-esp32-lora-module (k dostání i u laskakit)
LilyGo T-Echo - https://www.lilygo.cc/products/t-echo

Vybrané desky jsou, jak jste si mohli všimnout, založeny na ESP32 a nRF52, seznam podporovaných desek je mnohem více.
Podporovaný hardware najdete na https://meshtastic.org/docs/hardware/devices/

Firmware
Hardware jsme už koupili, teď nahrajeme firmware do vybrané desky.
Pro desky založené na ESP32 můžete využít webový instalátor - https://meshtastic.org/docs/getting-started/flashing-firmware/esp32/web-flasher/

Pro nRF52 nebo RP2040 (ano i ten je podporovaný) pak nahrajete firmware pouhým přetažením souboru do desky - ta totiž vytvoří USB storage - https://meshtastic.org/docs/getting-started/flashing-firmware/nrf52/drag-n-drop/

Software - (nejen) Appka do telefonu
Jak komunikovat se zařízením? Třeba přes Wi-Fi nebo Bluetooth (dle použité desky). Kromě appky pro Android nebo Apple app, využít můžete i webového klienta. Nebo python. Detaily se dozvíte tady.
https://meshtastic.org/docs/software/

Já si prostě nainstalovat Appku do Androidu.

Můj Heltec Wi-Fi Lora 32 v3 po nahrání souboru začal hledat zařízení - třeba telefon. V telefonu po nainstalování aplikace začne aplikace hledat zařízení.



Vyberete si svoje jméno v síti, jako region EU_868.
O nastavení kanálu se vedla dlouhá diskuze na facebooku. Někdo preferuje Medium Range / Fast, kde je vyšší přenosová rychlost, ale menší dosah, jiný naopak Long Range / Fast, kde dosáhnete větší vzdálenosti, ale zase si snížíte rychlost. Co je správně?
Pokud bydlíte ve městě je zde větší pravděpodobnost, že více lidí bude používat Medium Range / Fast. Pokud na venkově, tam naopak Long Range / Fast. Zkuste oba kanály a uvidíte, kolik dalších nódů uvidíte :-)
V nastavení kanálu tedy vybereme Medium Range / Fast nebo Long Range / Fast.



A to je všechno. Opravdu. To je základ, který potřebujete, abyste se zapojili do Meshtastic sítě.
Česká Meshtastic síť se sice velká, ale stále ne dost na to, aby se všichni mohli se všemi spojit a komunikovat napříč celou republikou. Jsou "hluchá místa" odkud se nikomu nedopíšete, protože prostě nikoho dalšího nevidíte.

Pokud se v Meshtastic zorientujete, můžete využít třeba MQTT.



TIPY od chiptron.cz
- v případě horšího pokrytí můžete koupit lepší anténu s vyšším zesílením. Ta originální u Heltec Wi-Fi Lora 32 v3 má pouhé 2.15 dBi.
- Pokud propojíte telefon se zařízením přes Bluetooth, vypněte Wi-Fi. Ušetříte dost energie. U mého Heltec Wi-Fi Lora 32 v3 a 1Ah baterkou jede zařízení přes 6 hodin.



3D tištěné krabičky
Pro Heltec Wi-Fi Lora 32 v3 používám tuhle https://www.printables.com/cs/model/466818-heltec-v3-mini-case-for-meshtastic nicméně na printables jich najdete mnohem více a více.
Podobně i pro T-Beam.

ODKAZY
Hlavní web o Meshtastic - https://meshtastic.org
Mapa nódů https://meshtastic.liamcottle.net/
Český detailní návod o Meshtastic - https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=F5CF0C98BBF05493%21252037&authkey=!ABsAE8c74t5-FI0
České stránky o Meshtastic - https://czmesh.cz/
Facebooková skupina Meshtastic - https://www.facebook.com/groups/1222997132007030
Telegramová skupina: meshtastic_cz
Článek na uArt - https://uart.cz/1803/meshtastic-prakticky/
Uvodní informace na fb - https://www.facebook.com/groups/1222997132007030?multi_permalinks=1244176329889110

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,179,150 návštěv