Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Mám 7.5" ePaper a nevím do čeho jej dát tak, aby to vypadalo pěkně. Čtyři řešení.Tisk



S rostoucí popularitou ePaper/eInk displejů roste i počet dotazů do čeho tyto elektronického papíry, na kterých můžete zobrazit od fotek, přes data z meteostanice nebo FVE až po kalendář, usadit tak, aby to bylo hezké.

A proč zrovna 7.5"? Při velmi slušných rozměrech nabízí i adekvátní rozlišení a navíc i skvělou cenu. 7.5" verze nabízí jak barevné roložení černá-bílá, tak jsou dostupné i verze bílá-černá-červená nebo bílá-černá-žlutá verze.



Geek verze - 3D tisk


Kdo má možnost tisknout na 3D tiskárně, určitě je to jedna z možností a pokud to opravdu umíte (ladit Z osu), může to vypadat i skvěle. Výhoda i barva, záleží na vás jakou vyberete a navíc ePaper tam přesně padne.

STL na povedené rámečky
https://www.printables.com/cs/model/567483-simple-frame-for-75-epaper-display
https://www.printables.com/cs/model/541552-ramecek-pro-epaper-75-waveshare-i-good-display-v1
https://www.printables.com/cs/model/667506-75-epaper-frame-with-angled-base



Fajnšmekr verze - na míru udělaný rámeček


Máte-li rádi kov, můžete si rámeček uříznout na míru. Stejně jako @JosefZvolanek




Low-cost verze od Ikea


Poslední možností je využití už existujících fotorámečků. Třeba série Ribba od Ikea (ta hlubší verze, aby se tam vešla baterka a řídící elektronika).
Při koupi 13x18cm není vidět celý ePaper - otvor je 9x14cm (aktivní plocha ePaperu pro 7.5" je 163.2 x 97.72 mm). U této verze stačilo zaříznout paspartu a bylo hotovo. Vyrobit si novou paspartu můžete také v rámařství. Nebo si jen kupte vysokogramážní papír (čtvrtku) a vyřízněte si paspartu dle svých potřeb.
Verze 13x18cm https://www.ikea.com/cz/cs/p/ribba-ram-cerna-50378448/




Pokud chcete mít více ePaperů v jednom rámečku, nabízí se možnost použít trojrámeček.
Ikea má k dispozici jen tuto verzi s otvorem v paspartě 12x17cm, což je více než je aktivní plocha ePaperu 163.2x97.72 mm.
Zde už nezbyde nic jiného, než si paspartu vyrobit novou - v rámařství nebo z vysokogramážního papíru sám doma. 1cm tam totiž přebývá.

Odkaz na trojrámeček https://www.ikea.com/cz/cs/p/ribba-ram-cerna-60378462/

Upravenou paspartu můžete vidět níže



Další výhodou těchto levnějších rámečků z Ikea je i to, že jejich úprava není moc náročná. Například níže vidíte pokus o vytvoření otvoru pro čidlo kvality vzduchu SEN5x. Stačí pilka a nůž, kterým budete vylamovat jednotlivé kusy. Finální úpravu můžete řešit 3D tiskem.






Jak to mají další bastlíři


Kevinar použil rámeček z Bauhausu https://www.bauhaus.cz/fotoramecek-27686551

Kde je koupit


7.5" 800x480 ePaper displej Grayscale - https://www.laskakit.cz/good-display-gdey075t7-7-5--800x480-epaper-displej-grayscale/
7.5" 800x480 ePaper červený displej - https://www.laskakit.cz/good-display-gdey075z08-7-5--800x480-epaper-cerveny-displej/

Co tam zobrazit


Kromě zobrazení vlastních údajů nebo ikon - vlastní FW - můžete využít i projekt https://zivyobraz.eu/. Tato služba umožňuje skrze webové rozhraní "naprogramovat" co se bude na ePaperu zobrazovat - kalendář (google i apple), data z meteostanice, fotografie, kurzy měn, stavové informace, vlastní vámi zasílané hodnoty, předpověď počasí a mnoho dalšího.

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,177,870 návštěv