Sdílejte chiptron.cz na sociálních sítích



RSS feeds

Vymazlená 3D tištěná venkovní meteostanice s přesným meřením teploty, vlhkosti a pevných částic.Tisk



Kompletní venkovní meteostanice svépomocí. Měření teploty je základ, ale to můžete měřit čímkoliv. Tato meteostanice nabízí i možnost měření pevných částic. A nejen to, vytištěná krabička na 3D tiskárně je připravena pro osazení čidly SEN5x a řídící deskou Airboard.

Vladimír Waas namodeloval krabičku pro meteostanici, kterou jednoduše vytisknete na své 3D tiskárně.
Model krabičky je rozdělen na několik kusů. Kromě základní krabičky je k dispozici ještě krycí shield - celá krabička se pak chová jako radiační štít chránící čidla před přímým slunečním světlem - ohřátím čidla - a nepříznivými podmínkami jako je déšť.

A k tomu všemu, autor dodržel design-in guide dokument, kde je specifikováno, jakým způsobem se má čidlo umístit do krabičky, jak mají být umístěné otvory pro průtok vzduchu atd.

Kromě vytištěných modulů je potřeba dokoupit:

AirBoard-8266 - https://www.laskakit.cz/laskakit-airboard-8266-deska-pro-mereni-kvality-vzduchu/.
Deska pro řízení celé meteostanice založená na ESP8266.



SEN55 (psal jsem o něm tady) - https://www.laskakit.cz/senserion-sen55-sdn-t-opticky-senzor-kvality-ovzdusi/.
SEN55 dokáže měřit teplotu, vlhkost, VOC a NOX index a pevné částice.
Dostupné jsou i levnější čidla SEN50 (pouze pevné částice) a SEN54.

K SEN5x je potřeba koupit propojovací kabel - https://www.laskakit.cz/laskakit-airboard-propojovaci-kabel-pro-senserion-sen5x-opticky-senzor-kvality-ovzdusi/

Pokud chcete napájet meteostanici ze solárního panelu, neměl by chybět akumulátor se slušnou kapacitou, třeba tenhle - https://www.laskakit.cz/geb-lipol-baterie-503759-1200mah-3-7v-jst-ph-2-0/

S baterkou si ale nevystačíte, nezapomeňte i na solární panel. Třeba tenhle - https://www.laskakit.cz/solarni-panel-5v-4w-s-drzakem-na-zed/?
variantId=10752
a k němu redukci k jednoduchému propojení s Airboard - https://www.laskakit.cz/napajeci-kabel-jq-118j-usb-c-do-jst-ph-2-2mm-10cm/?variantId=11517

Airboard, respektive celou meteostanici, můžete napájet i přímo z adaptéru - USB-C.

Pro ukládání a vizualizaci dat můžete využít službu TMEP.cz. Tato služba nabízí přehledné zobrazení naměřených dat, možnost aplikace v telefonu nebo widgetu v OS Windows. Dále mohou ta samá data být použita pro zobrazení na ePaperu pomocí služby ZivyObraz.eu.
O TMEP jsem se rozepsal v tomto článku https://chiptron.cz/articles.php?article_id=317
O ZivyObraz jsem psal zase tady https://chiptron.cz/news.php?readmore=1525

Mějte na paměti, že při napájení meteostanice baterie+solární panel je nezbytné uspávat SEN5x i Airboard. V opačném případě by vám meteostanice velmi rychle vybila baterii.
Spotřeba SEN5x je v Idle režimu 1mA (pro SEN50 a SEN54) respektive 3mA pro SEN55.

Pokud chcete přidat další čídla (SHT40 (teplota, vlhkost), BME280 (teplota, vlhkost, tlak) a další), je zde upravená verze bottom strany krabičky, která obsahuje krytí před deštěm a také slunečními paprsky -senzor_cover.stl.
Čidla tak můžete jednoduše připojit přes I2C uŠup kabel - třeba https://www.laskakit.cz/--sup--stemma-qt--qwiic-jst-sh-4-pin-kabel-10cm/

Model je dostupný na https://www.printables.com/cs/model/728086-outdoor-device-for-measuring-air-quality

Vzorový kód pro Airboard a SEN55 je dostupný na https://github.com/LaskaKit/Air_Board/tree/main/SW

Upozornění

Administrátor těchto stránek ani autor článků neručí za správnost a funkčnost zde uvedených materiálů.
Administrátor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku elektrického proudu, chybnosti schémat nebo i teoretické výuky. Je zakázané používat zařízení, která jsou v rozporu s právními předpisy ČR či EU.
Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva.
Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ.
10,177,832 návštěv